Μετά τον Μαραθώνιο τι ?

  • 0
Athens Marathon 2015

Μετά τον Μαραθώνιο τι ?

Category:BLOG,Healthy Lifestyle,Training Advices Tags : 

Μετά τον Μαραθώνιο

Maria Malai

Μαρία Μάλαϊ

Ειδικός αθλητικής διατροφής

Μόλις τερματίσατε έναν μαραθώνιο;

Παρόλο που μπορεί να αισθανθείτε έτοιμοι να καταρρέυσετε  μετά από έναν τέτοιο μεγάλο αγώνα, αυτό που θα καταναλώνετε μετά τη γραμμή τερματισμού θα επηρεάσει σημαντικά την ανάρρωση και την αποκατάσταση του οργανισμού σας.

  1. Υδατάνθρακες

Η κατανάλωση υδατανθράκων εντός των πρώτων 20 έως 30 λεπτών μετά από έντονη άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιστοποιεί την αποκατάσταση, κυρίως επειδή οι μύες σε εκείνη την φάση είναι πιο δεκτικοί στα αποθέματα γλυκογόνου.

Είναι η καλύτερη στιγμή λοιπόν για να αποκαταστήσετε την μυϊκή σας μάζα. Αναπληρώστε τους εξαντλημένους μύες με ένα γεύμα που να περιλαμβάνει κυρίως υδατάνθρακες, όπως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά ή ρύζι.

  1. Πρωτεΐνη

Ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό συστατικό της αποκατάστασης είναι η κατανάλωση πρωτεϊνών.. Η πρωτεΐνη μπορεί να βρεθεί σε κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια ή άλλες πηγές. Ακόμη όμως και στα φασόλια, τα όσπρια και τη σόγια.

Εξίσου μπορείτε να απολαύσετε δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα και φρούτα αλλά και γιαούρτι με μπανάνα. Έχει αποδειχτεί ότι το παραδοσιακό γιαούρτι περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, παρέχοντας στους μυς σας τα απαραίτητα συστατικά για την ανακατασκευή επισκευή και ανάκτηση των μυών.

  1. Ηλεκτρολύτες

Οι μεγάλες αποστάσεις εξαντλούν γρήγορα τους ηλεκτρολύτες και τα αντιοξειδωτικά του σώματός σας. Όμως τα φρούτα και γενικά οι χυμοί φρούτων, αποκαθιστούν γρήγορα τις χαμένες ουσίες τους σώματός σας.

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τους ηλεκτρολύτες με αθλητικά-ενεργειακά ποτά. Ενώ τα αθλητικά ποτά παρέχουν το νάτριο και το κάλιο που χάνονται στον ιδρώτα, αυτά τα εμφιαλωμένα ποτά παρέχουν πολύ λίγη θρεπτική αξία. Αντ ‘αυτού, ανεφοδίαστε τους χαμένους ηλεκτρολύτες με φρέσκα φρούτα ή χυμούς φρούτων, τα οποία μπορούν ακόμη να σας παρέχουν και υδατάνθρακες. Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη, καθώς μπορούν να σας αφυδατώσουν.


Leave a Reply